Kötödés Webáruház Mozgás a nyári melegben – erre figyelj!

Mozgás a nyári melegben – erre figyelj!Categories:

Főleg a szabadidős sportolókban merül fel a kérdés, hogy hogyan tartsák fenn a mozgási rutinjukat, amikor beüt a nyári forróság. Fontos, hogy nem kell abbahagyni a mozgást, csupán engedni kell a szervezetünket akklimatizálódni, és be kell tartani pár szabályt, hogy ne terheljük le magunkat túlságosan. Ebben a cikkben adunk pár tippet, ami megkönnyítheti a nyári edzések fenntartását!

  • Először is nem mindegy, hogy száraz meleg vagy párás meleg van: magas páratartalomban az izzadás megtörténik, folyamatos folyadékveszteség, viszont a hűtő hatás nem érvényesül, mert a verejték nem tud optimális mértékben elpárologni a magas páratartalom miatt. Száraz melegben pedig fokozottan ügyelni kell a folyadékfogyasztásra, ennek elmulasztása problémát okozhat, és a teljesítményre is negatív hatással van. Ha ezekkel tisztában vagyunk, könnyebben tudjuk a testünket akklimatizálni a meleghez. Az időzítés is fontos ilyenkor: nyáron kora reggel vagy késő este érdemes edzeni. A legjobb időszak a kora reggel, amikor el lehet csípni akár 18-20 fokos időjárást is.
  • Ejtsünk pár szót a legideálisabb mozgásformákról, amiket melegben is ajánlunk: az úszás hatékony edzésforma, amely nyáron kifejezetten jól tud esni, sok izmot átmozgat, és akár 500-700 kalóriát is el lehet égetni egyetlen órányi, közepes intenzitású úszással. A túrázást is ajánljuk, hiszen amellett, hogy kellemes elfoglaltság a hűvös erdőben kirándulni, erősíti ugyanis a lábakat, az ízületeket, sőt, még az immunrendszert is. A kerékpározás is erősíti a lábizmokat, kíméli ez ízületeket, javítja a vérkeringést és a szervezet oxigén-ellátottságát. Ha viszont futásra adjuk a fejünket, akkor fokozottan figyelni kell a következőkre:
  • Napközben törekedni kell az árnyékos, szellős helyszínre a mozgáshoz, de néha nem tudjuk elkerülni a tűző napot, és akkor kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen ruházatban mozgunk: a világos színű, laza, szellős ruházat a legmegfelelőbb, ami engedi a verejték elpárolgását. Ruháinkat akár be is vizezhetjük, hogy elősegítsük a hűtést. A baseball sapka és a napszemüveg szintén hasznos a tűző nap és az UV sugárzás ellen. Létezik olyan naptej, amelyet kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek, ezzel érdemes vékonyan bekenni a bőrünket 20-30 perccel edzés előtt.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadékpótlást edzés közben, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a nap folyamán is eleget igyunk: nyári hőségben egy felnőtt ember akár napi 4-5 liter folyadékot is elfogyaszthat rendszeres sportolás mellett (testméretektől, nemtől stb. függően). Konkrétan edzés előtt pedig 40-60 perccel érdemes 5-6 dl folyadékot elfogyasztani.
  • Végül, de nem utolsó sorban megemlítjük a táplálkozást is: a melegben sokaknak csökken az étvágyuk, de az edzés mellé az igénybe vett szervezetnek ugyanúgy fontos a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitel. Erre kiváló megoldás lehet egy táplálékkiegészítő, amely italpor formájában gondoskodik a folyadék- és vitaminutánpótlásról.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ha nyáron edzel, figyelj magadra, a folyadékra, az étkezésre, a ruházatodra, és ha egyedül edzel, legyen nálad telefon minden eshetőségre! Még ha a teljesítményed nem is olyan jó, mint hűvösebb időben, ez nem baj, a lényeg a mozgás élvezete!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük